Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo

15.02.2024 Celý región

Praha 14. februára (TASR) - Mestský súd v Prahe v stredu vyniesol verdikt, ktorým opäť oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH) spod obžaloby, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Súd oslobodil aj druhú obžalovanú, bývalú manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú.

Obaja obžalovaní požiadali o vynesenie rozsudku vo svojej neprítomnosti. Zo súdu odišli hneď po ukončení záverečných rečí.

Nagyová bola obžalovaná zo spáchania trestného činu dotačného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, Babiš z napomáhania k dotačnému podvodu.

Obaja vinu opakovane odmietli. Babiš vo svojej záverečnej reči vyhlásil, že sa nedopustil žiadneho trestného činu. Konštrukciu obžaloby odmietol ako nepravdivú a nereálnu. Na tom podľa neho nič nezmenilo ani rozhodnutie Vrchného súdu a naň naviazané ďalšie dokazovanie. "Ak by som nešiel do politiky, tak tu nie sme, to je evidentné," uzavrel svoju reč Babiš.

Podľa obžaloby Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra FČH. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Preto mal Babiš na prelome rokov 2007 a 2008 zaistiť vyvedenie spoločnosti z holdingu Agrofert a akcie previesť na svoje deti a partnerku. Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) boli prevody akcií účelové s cieľom získať peniaze, na ktoré by inak nemali nárok. Mestský súd oboch obžalovaných vlani v januári oslobodil. Odvolací Vrchný súd však tento rozsudok zrušil.

Na snímke sprava obhajca českého expremiéra Andreja Babiša Eduard Bruna, vedľa neho Andrej Babiš, ďalší obhajcovia a bývalá manažérka holdingu Agrofert Jana Nagyová na Mestskom súde v Prahe pri opätovnom pojednávaní kauzy Čapí hnízdo. Praha, 14. februára 2024.
Foto: TASR Barbora Vizváryová


Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš


Český expremiér Andrej Babiš v reakcii na opätovný oslobodzujúci rozsudok Mestského súdu v Prahe v kauze Farmy Čapí hnízdo uviedol, že má radosť. Napísal to na sociálnej sieti X, pričom na vyhlásení rozsudku sa osobne nezúčastnil, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Mám radosť," napísal predseda ANO bez ďalších podrobností. Priebeh pojednávania nechcel komentovať ani počas dňa, keď bol na súde prítomný. Vyjadril sa len ku konkrétnemu znalcovi, ktorého si súd opäť pozval. Jeho posudok bol podľa Babiša účelový.

Predseda senátu Jan Šott oslobodenie zdôvodnil tým, že skutok popísaný v obžalobe nebol trestným činom. Vina by podľa neho musela byt preukázaná obom obžalovaným zvlášť, a to sa v tomto procese podľa neho nestalo. "Rozhodne nesúhlasíme s pánom Babišom, že by išlo o účelové politické stíhanie," zdôraznil Šott. Dodal, že v práci polície ani štátnych zástupcov nevidel žiadnu snahu Babišovi uškodiť. Predseda ANO opakovane označuje stíhanie polície za účelové a zdôraznil to aj v stredu.

Šott po vyhlásení rozsudku urobil pre novinárov krátky brífing, počas ktorého odpovedal na ich otázky a rozsudok podrobnejšie vysvetľoval. Zdôraznil, že senát sa podrobne zaoberal všetkými výhradami odvolacieho Vrchného súdu v Prahe. "Avšak ani v súhrne nevedú k jednoznačnému záveru o vine obžalovaných," dodal.

So senátom prípad podľa jeho slov podrobne riešili od rozhodnutia odvolacieho súdu, a to im umožnilo vyniesť rozsudok už v stredu, čo mnohých vrátane obhajoby prekvapilo. "Strávili sme nad tým naozaj veľa času," povedal Šott. Vyhotovenie rozsudku by podľa neho nemalo trvať tak dlho ako vlani, keď na ňom pracoval asi tri mesiace.
 

Vyberte región

mark